Τι ήπιες χθές
Διάλεξε τα ποτά που ήπιες
και δες το αποτέλεσμα.
Στείλτε σε ένα φίλο
Εκτυπώστε τη σελίδα
EL | EN
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΑ ΣΤΑΔΙΟ ΖΩΗΣ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΗ ΝΟΘΕΙΑ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΦΙΛ ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πιο ασφαλείς καλοκαιρινές διακοπές
Όποια κι αν είναι η ηλικία σας, φεύγοντας για διακοπές, καλό είναι  και να θυμάστε αυτές τις απλές συμβουλές:

►  Αν ταξιδεύετε με αεροπλάνο προς κάποιο μακρινό προορισμό, μην πιείτε πολύ ακόμη κι αν είναι δωρεάν! Νερό και αναψυκτικά είναι μια καλύτερη επιλογή καθώς το αλκοόλ σε συνδυασμό με το υψόμετρο σας αφυδατώνουν.
►  Το αλκοόλ σας αφυδατώνει και ο ήλιος επιδεινώνει την κατάσταση. Κάντε τακτικά διάλειμμα και να πίνετε τουλάχιστον ένα λίτρο νερό την ημέρα.
►  Μην επιτρέψετε στο αλκοόλ να σας οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις με ξένους, σε πισίνες ή άγνωστα μέρη.
►  Ο συνδυασμός αλκοόλ με αθλήματα, από το βόλεϊ μέχρι την ανάβαση, μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς. Μείνετε ασφαλείς. Παρομοίως, δε συνιστάται ποτέ η νυχτερινή κολύμβηση σε συνδυασμό με κατανάλωση αλκοόλ.
►  Αν βγείτε με αυτοκίνητο, αποφασίστε από πριν ποιος θα οδηγήσει και θα είναι υπεύθυνος ώστε να γυρίσετε όλοι με ασφάλεια πίσω.
►  Να έχετε μαζί σας προφυλακτικά για ασφαλείς σεξουαλικές επαφές.
►  Τα μπαρ στο εξωτερικό σερβίρουν συνήθως ποτά χρησιμοποιώντας διαφορετικές  μεζούρες, άρα δύο βότκες μπορεί να ισοδυναμούν με τέσσερις ή πέντε στην πατρίδα σας.
►  Όταν χαλαρώνετε στην παραλία, σε κάποιο μαγαζί ή σε BBQ χρησιμοποιείτε αντηλιακό. Ο συνδυασμός hangover και εγκαύματος αρκούν για να καταστρέψουν τις διακοπές σας.
►  Σε μερικές χώρες το αλκοόλ είναι περιορισμένο ή απαγορεύεται. Συμβουλευτείτε τον ταξιδιωτικό σας οδηγό ή πράκτορα πριν ξεκινήσετε και να σέβεστε την τοπική νομοθεσία και τα έθιμα. Εκτός από ζήτημα ευγένειας, αν αγνοήσετε τις συμβουλές αυτές, μπορεί να δεχτείτε και σοβαρές ποινές.
►  Όσο περιμένετε την πτήση σας στο αεροδρόμιο μην πίνετε πολύ γιατί μπορεί να μη σας επιτραπεί να ταξιδέψετε.
►  Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες δε θα σας καλύψουν αν έχετε ατύχημα λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα όρια ταχύτητας όταν είστε στο εξωτερικό καθώς μπορεί να είναι διαφορετικά από τα ελληνικά.
►  Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, το όριο BAC είναι 0,05 (στη Σουηδία είναι 0,02 και στην Ουγγαρία μηδέν) – και στις Η.Π.Α. απαγορεύεται να υπάρχει αλκοόλ στο αίμα αν είστε κάτω των 21 και οδηγείτε. Μη διακινδυνεύσετε να έχετε προβλήματα με τις αρχές.