Τι ήπιες χθές
Διάλεξε τα ποτά που ήπιες
και δες το αποτέλεσμα.
Στείλτε σε ένα φίλο
Εκτυπώστε τη σελίδα
EL | EN
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΑ ΣΤΑΔΙΟ ΖΩΗΣ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΗ ΝΟΘΕΙΑ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΦΙΛ ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Άνω των 60

 «Ζωηρή» τρίτη ηλικία;

Ο καθένας μας γερνάει με διαφορετικούς ρυθμούς, έτσι όσο μεγαλώνετε πρέπει να επαναξιολογείτε την κατανάλωση αλκοόλ που κάνετε και πόσο αυτή σας επηρεάζει.

Η ικανότητα του σώματός σας να επεξεργάζεται το αλκοόλ μειώνεται με την ηλικία.

Αυτό συμβαίνει γιατί το νερό που περιέχεται στο σώμα σας μειώνεται, που σημαίνει ότι υπάρχει υψηλότερη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα σας.

Σύμφωνα όμως με στοιχεία, η κατανάλωση μιας ή δύο μονάδων αλκοόλ την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου στους άνδρες άνω των 40 ετών και στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Οι οδηγίες της Βρετανικής κυβέρνησης εξηγούν ότι οι μεσήλικες γυναίκες ή οι ηλικιωμένοι άνδρες που δεν πίνουν ή κάνουν περιστασιακή κατανάλωση κι ειδικότερα όσοι είναι επικίνδυνοι για εμφάνιση καρδιακών παθήσεων «ίσως θα ήθελαν να λάβουν υπόψη τους την πιθανότητα ότι η χαμηλή υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ,  μπορεί να έχει ευεργετικές ωφέλειες στην υγεία και το προσδόκιμο ζωής».

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ, από την άλλη, μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα κι απώλεια μνήμης.

Ένα ποτηράκι την ημέρα δεν είναι φυσικά πανάκεια, αν όμως καταφέρετε σε οποιαδήποτε ηλικία να ακολουθήσετε τις πέντε οδηγίες για υγιή καρδιά,
•    να παραμείνετε λεπτοί,
•    να μην καπνίζετε,
•    να ασκείστε τακτικά
•    να καταναλώνετε πολλά φρούτα και λαχανικά και λίγα κορεσμένα λίπη
•    να κάνετε μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ,
αυξάνετε το προσδόκιμο ζωής λόγω του χαμηλότερου κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικών, διαβήτη και εμφράγματος.

Σύμφωνα με έρευνες, εκτός των πλεονεκτημάτων για υγιή καρδιά που έχει η υπεύθυνη κατανάλωση  στους ηλικιωμένους, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας και Αλτσχάιμερ.

Φαρμακευτική αγωγή

Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν συνδυάζετε φάρμακα με αλκοόλ.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν δεν είστε σίγουροι. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να επηρεάσει την ισορροπία σας κι αν πέσετε έχετε περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστείτε σοβαρά.

Αν παίρνετε φάρμακα πρέπει να διαβάζετε τις οδηγίες ώστε να είστε σίγουροι ότι είναι ασφαλές να καταναλώσετε αλκοόλ. Αυτό ισχύει και για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα καθώς και για τα φυτικά σκευάσματα.

Τα ηρεμιστικά ή καταπραϋντικά φάρμακα είναι επικίνδυνα αν συνδυαστούν με αλκοόλ. Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για οποιοδήποτε φάρμακο σας έχει δώσει ή λαμβάνετε ήδη.