Τι ήπιες χθές
Διάλεξε τα ποτά που ήπιες
και δες το αποτέλεσμα.
Στείλτε σε ένα φίλο
Εκτυπώστε τη σελίδα
EL | EN
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΑ ΣΤΑΔΙΟ ΖΩΗΣ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΗ ΝΟΘΕΙΑ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΦΙΛ ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εσείς, το παιδί σας και το αλκοόλ
Είναι φυσικό τα παιδιά να είναι περίεργα για το αλκοόλ – βλέπουν τους γύρω τους να πίνουν– και θέλουν να μάθουν περισσότερα.

Ως γονιός, ότι λέτε και κάνετε επηρεάζει σημαντικά το παιδί σας.
Είναι όμως δύσκολο να γνωρίζετε πότε πρέπει να τους μιλήσετε για το αλκοόλ και τι να πείτε.

Αν τους μιλήσετε νωρίς για το αλκοόλ, θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να καταλάβουν το αλκοόλ και τις συνέπειές του και να κάνουν λογικές επιλογές για την κατανάλωση στο μέλλον.

Τα παιδιά επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες – τους φίλους, τους δασκάλους, την τηλεόραση, τα μέσα ενημέρωσης, τις ταινίες, αλλά τις περισσότερες φορές, οι γονείς είναι αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στη συμπεριφορά των παιδιών τους κι αυτό περιλαμβάνει και τον τρόπο που τα παιδιά προσεγγίζουν το αλκοόλ.

Η εφηβεία είναι μια μεταβατική περίοδος μεταξύ της ήβης και της ενηλικίωσης. Αυτή η περίοδος ζωής, σε γενικές γραμμές μεταξύ των 10 και 20 ετών («έφηβοι»), είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη πολλών διαφορετικών επιπέδων, ειδικότερα για τη μύηση και την κλιμάκωση της κατανάλωσης αλκοόλ.
Επειδή οι γονείς παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού κι επειδή υπάρχουν σημαντικές συνέχειες από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση, είναι σημαντικό να ενημερώσουμε για τα αποτελέσματα των ερευνών που αφορούν στο τι πρέπει να κάνουμε ή για το τι πρέπει να λέμε, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο των παιδιών.

Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς οφείλουν να θίγουν το θέμα στα παιδιά τους συζητώντας τα προβλήματα και συμφωνώντας σε κάποιους κανόνες τους οποίους θα πρέπει να τηρεί η οικογένεια.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με μια έρευνα για την κατάχρηση ουσιών μεταξύ νέων, όταν υπάρχει γονική παρακολούθηση, όταν  δηλαδή οι γονείς πού βρίσκονται τα παιδιά τους και με ποιον είναι μαζί, οι πιθανότητες να ξεκινήσουν τη χρήση ουσιών μειώνονται.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα, στις 30 από τις 31 συμμετέχουσες χώρες, οι νέοι κατανάλωναν σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ όταν οι γονείς τους δεν ήξεραν πώς περνούσαν τα Σαββατόβραδά τους.