Τι ήπιες χθές
Διάλεξε τα ποτά που ήπιες
και δες το αποτέλεσμα.
Στείλτε σε ένα φίλο
Εκτυπώστε τη σελίδα
EL | EN
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΑ ΣΤΑΔΙΟ ΖΩΗΣ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΗ ΝΟΘΕΙΑ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΦΙΛ ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γιατί θα πρέπει να μιλήσω στα παιδιά μου για το αλκοόλ
Είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς πότε πρέπει να θέσει το θέμα του αλκοόλ στο παιδί του και τι να πει. Τα περισσότερα παιδιά γνωρίζουν το αλκοόλ από τα πρώτα στάδια της ζωής τους και το ιδανικό θα ήταν να μιλήσετε για την κατανάλωση αλκοόλ  πριν ξεκινήσουν να πειραματίζονται με αυτό.

Αν ανακαλύψετε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει, είναι σημαντικό να καταλάβετε γιατί το έκαναν.

Ότι λέτε και κάνετε επηρεάζει πραγματικά το παιδί σας, άρα πρέπει να  σιγουρευτείτε ότι γνωρίζουν αρκετά  για το αλκοόλ και την κατανάλωσή του, ώστε να κάνουν λογικές επιλογές στο μέλλον.

Πότε θα πρέπει να αναφερθώ στο ζήτημα;

Προσπαθήστε να μην πιέσετε τη συζήτηση του θέματος – είναι καλύτερα να περιμένετε μέχρι να αναφερθεί φυσικά. Μπορείτε να βρείτε ένα άρθρο από εφημερίδα που αναφέρεται στο αλκοόλ ή κάτι από την τηλεόραση ή να περιμένετε μέχρι να σας ρωτήσει το παιδί σας για την κατανάλωση.

Κάντε ότι αισθάνεστε πιο άνετο για εσάς και την οικογένειά σας, το καλύτερο όμως θα ήταν να συζητήσετε το θέμα πριν ξεκινήσει το παιδί σας να πειραματίζεται με το αλκοόλ ή να αντιμετωπίζει πίεση από τους φίλους του. Να είστε έτοιμοι να πείτε ΟΧΙ αν δεν αισθάνεστε άνετοι με τη συμμετοχή του σε πάρτι και να θέσετε κανόνες τιμωρίας.

Τι πρέπει να πω;

Ακόμη και τα μικρά παιδιά γνωρίζουν ποια είναι αποδεκτή ή μη συμπεριφορά για τους ενήλικες και τα παιδιά όσον αφορά στο αλκοόλ. Μπορείτε λοιπόν να ξεκινήσετε να τους μιλάτε σε αρκετά μικρή ηλικία. Τα γονικά καθήκοντα δε διδάσκονται και δεν υπάρχει πρόγραμμα ανατροφής παιδιών. Κάθε παιδί και κάθε οικογένεια είναι διαφορετικοί κι ο καθένας μας επικοινωνεί με το δικό του τρόπο.

Στόχος σας πρέπει να είναι η ισορροπία: να τα προειδοποιήσετε για τους κινδύνους, όπως π.χ. η λήψη ασπιρίνης με αλκοόλ που μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από αλκοόλ, και να τα ενημερώσετε για τους νόμους. Ενημερώστε τα επίσης ότι μόλις ενηλικιωθούν θα μπορούν να απολαμβάνουν τη λογική υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ σε κοινωνικές περιστάσεις αν θελήσουν.

Το σημαντικό είναι να επικεντρωθείτε στα γεγονότα και να δώσετε στο παιδί σας τις γνώσεις και τις ικανότητες να αποφεύγουν τους κινδύνους που συνδέονται με το αλκοόλ.
Μπορείτε να εξηγήσετε την επίδραση που έχει το αλκοόλ στο σώμα και το πνεύμα κι ότι ακόμη ότι και μικρές ποσότητες αλκοόλ επηρεάζουν την ικανότητά μας να κρίνουμε και να αποφασίζουμε λογικά.